Navigatie overslaan

De Schoolkerk

De kerk met haar eeuwenoude gewelfschilderingen, de toren met de spectaculaire tentoonstelling Feest! In Oost en West, het kerkhof waarop de oude contouren van de kerk duidelijk worden, het verwelkomende ontvangstgebouw met daarin Atelier AvecPlezier: samen vormen ze de Schoolkerk in Garmerwolde.

In het weekend is de Schoolkerk geopend voor cultuurliefhebbers, toeristen en passanten. Om de tentoonstelling Feest! In Oost en West in de toren te bezoeken, koop je een audiotour in het ontvangstgebouw, dit is je entree tot de toren.

Doordeweeks ontvangen we alleen schoolgroepen. Dan is Atelier AvecPlezier gesloten, en kun je de toren niet bezoeken. De kerk en het terrein zijn wel altijd toegankelijk.

Atelier AvecPlezier

In het gloednieuwe ontvangstgebouw op het groene kerkterrein is het Atelier van AvecPlezier gevestigd. Het Atelier biedt ieder weekend een heerlijke kop koffie, zoetigheden, een drankje en een dagverse lunch. AvecPlezier gebruikt lokale producten en maakt alles zelf. Kom genieten in het Atelier!

Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op de website van AvecPlezier.

Atelier Avec Plezier logo 2

Feest! In Oost en West

Feest! In Oost en West is een permanente tentoonstelling in de 13e-eeuwse toren van Garmerwolde. In de toren is een trap ingebouwd, met een op- en neergang. Het uitkijkpunt bovenin biedt zicht op het omringende platteland en de stadsrand. Op de route door de toren ontdek je, begeleid door een audiotour, acht presentaties van feesten uit de christelijke en islamitische traditie. Interactieve presentaties die een beroep doen op je verbeeldingskracht. Alle zintuigen worden speels aangesproken, en je wordt uitgedaagd tot reflecteren. Deze spectaculaire tentoonstelling is in het weekend te bezoeken. Doordeweeks ontvangen we alleen schoolklassen.

Toren Feest In Oost en West - Peter de Kan

De kerk van Garmerwolde

De middeleeuwse kerk van Garmerwolde is een van de mooiste laat-romaanse kerken van Stad en Ommeland. De kerk, oorspronkelijk een roomse kruiskerk, en de losstaande toren dateren uit de 13e eeuw. Binnen zie je bijzondere gewelfschilderingen, die rond 1520 zijn aangebracht. Toen de kerk in 1594 in protestantse handen kwam, werd bijna alles wat herinnerde aan de katholieke eredienst verwijderd. De schilderingen verdwenen onder een laag kalk. Tijdens een restauratie in de jaren '40 kwamen ze weer tevoorschijn. In de gewelven zie je onder andere verbeeldingen van de feesten Kerst en Pasen. Lees meer over de geschiedenis op de website van de Garmerwolder kerk.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de (kwartaal-)nieuwsbrief!