Navigatie overslaan

Gratis aanbod voor leerkrachten

Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep, en dwingt ons tot het bedenken van creatieve oplossingen om door te gaan met ons werk. Leerkrachten maken lessen zodat hun leerlingen thuis aan de slag kunnen. De Stichting Oude Groninger Kerken draagt graag een steentje bij! Hieronder delen we verschillende lesbrieven die je de komende tijd kunt inzetten.

Kijk ook eens bij het Museum aan huis van Museum Catharijneconvent.

De Puzzelkerk
Duik in het verleden van kerken aan de hand van foto's van kerken en afbeeldingen uit het boek De kerk als tijdmachine. Maak vervolgens je eigen Puzzelkerk!
Het werkblad is gratis te downloaden, met begeleidende lesbrief voor groep 3-4, 5-6 en 7-8.

Pasen
Pasen is een voorjaarsfeest. Dit jaar valt het op 12 en 13 april. In de gewelven van de kerk van Garmerwolde kun je een soort strip van het Paasverhaal bekijken. De schilderingen zitten er al meer dan 400 jaar.

Voorjaarsfeesten
In voorjaar worden heel veel feesten gevierd. Feesten die met een geloof te maken hebben, of helemaal niet. Mei is daardoor een soort feestmaand.

Museum Catharijneconvent/Weet wat je viert

Dit jaar zullen we er een heleboel van moeten missen. Toch worden er ook nu feestjes gevierd, op creatieve manieren.

• Opdracht: Op welke manieren kun je feestvieren als iedereen thuis moet blijven? Sommige mensen vieren op een speciale manier feest in deze corona-tijd. Hoe dan? Ga op zoek naar twee voorbeelden, en bedenk er zelf ook nog één.

Ramadan en Suikerfeest
Op 23 april begint de Ramadan, de vastenmaand van moslims. Na dertig dagen wordt het einde van de Ramadan gevierd met het Suikerfeest (Id-al-Fitr), dat is op 24 mei. Je kunt de werkbladen over Ramadan en Suikerfeest, uit het werkboek bij ons programma 'Feest! In Oost en West', nu als pdf downloaden. Het materiaal is voor de bovenbouw van het PO. Lees ook het verhaal dat bij het feest hoort. Wat wordt er gevierd met Ramadan en Suikerfeest, en waarom?

Verhaal: wat is Ramadan?
Werkblad Ramadan - Over vasten en liefdadigheid, Zakat, iets voor een ander doen.
De laatste opdracht van dit werkblad - met de hele klas zoveel mogelijk goede daden doen - is lastig vanuit huis. Misschien kan de klas een manier bedenken om de opdracht toch uit te voeren! Want goede daden zijn in deze tijd hard nodig.

Verhaal: wat is Suikerfeest?
Werkblad Suikerfeest
- Wat hoort er allemaal bij feesten? De leerling maakt een uitnodiging voor een zelf verzonnen feest, waarbij aandacht wordt besteed aan liefdadigheid.

Vraag maar raak
Ben je op zoek naar informatie of lesmateriaal over erfgoed, kerken of feesten? Neem dan contact met ons op, misschien kunnen we iets voor je betekenen. Stuur ons een e-mail!

Opening toren garmerwolde 0251 280220 3333

De methode

De Schoolkerk is een plek waar geschiedenis, cultuur en levensbeschouwing centraal staan. Hoe was het vroeger, hoe is het nu? Hoe kijken we vandaag naar het leven, en naar elkaar? Wat is belangrijk voor jezelf, en wat voor een ander? Hoe geven we samen de toekomst vorm?

De Schoolkerk biedt uitdagende programma’s, waarin leerlingen zélf aan zet zijn. We geven hen een stem, doen een beroep op hun empathie en verbeeldingskracht. Bij een bezoek aan de Schoolkerk faciliteren wij het groepsproces, we passen daarbij de I ASK-methode toe. Deze methode is ontwikkeld door het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Werkend vanuit I ASK, beschouwen we de gedachten en opmerkingen van de bezoeker, de leerling, als materiaal om mee te werken. Daardoor gaan we écht in gesprek.

Je kunt nu online boeken voor het lespakket Feest! In Oost en West. In de komende jaren wordt het aanbod van de Schoolkerk uitgebreid.

Bovenschoolse verenigingen

We nodigen scholenverenigingen in Noord-Nederland uit om partner te worden van de Schoolkerk. Door partner te worden maakt een bovenschoolse vereniging een fundamentele keuze. Een keuze voor het bewust agenderen van identiteit, voor positief omgaan met verschillen en overeenkomsten tussen kinderen in de klas - door de vereniging als geheel én concreet in de klas.

Als partner kan de vereniging de toekomst van de Schoolkerk mede vormgeven, op basis van evaluatie van programma's en in gesprek met de Stichting Oude Groninger Kerken (eigenaar van de Schoolkerk). De Schoolkerk biedt daarnaast mogelijkheid voor het ontwikkelen van nieuwe lesprogramma's, of het ontwerp van projecten in het kader van bijvoorbeeld Cultuureducatie Met Kwaliteit. Neem voor meer informatie contact met ons op en vraag de brochure aan.

Op maat

Heb je een specifieke wens voor de Schoolkerk? Neem dan contact met ons op, dan onderzoeken we de mogelijkheden.

Vanaf schooljaar 20/21 meer!

We zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe lespakketten voor het komende schooljaar.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de (kwartaal-)nieuwsbrief!